Inground Vinyl Liner Pools Problems and Solutions

Vinyl liner pools have been around for quite some time. And in that time span, they’ve become more durable than what we were used to in the 1980s. But this doesn’t mean we don’t still experience inground pool liner problems.

Although vinyl liner pools are estimated by experts to last 10 – 12 year, during that time problems do arise. They come in different types and for varying reasons. It’ll be beneficial to the pool owner to know how to handle certain inground pool liner problems, and that’s what you’re here for: The solutions, right?

Vinyl Liner Pool Problems

pool covers arizona

1. Ugly Steps/Benches

Most people say Vinyl pool liner makes the pool looks cheap. And the white steps that come with it don’t even make it better. A white step in a colored pool just doesn’t appeal that much to the eyes.

Solution: A new technique has been developed by builders called ‘Vinyl overstep’. This involves fusing the steps and benches into the wall panel structure and covering them with the vinyl liner. It’s a little more expensive, but the color matches and it’s worth it.

2. Ugly Coping

The problem with the common aluminum C-track coping we are used to is that it doesn’t look good. It makes a white lip around the edge of the pool. The contrast it creates with the patio is not aesthetically beneficial.

Solution: There are two alternatives to using aluminum coping on a vinyl liner pool. One is by pouring a cantilever concrete edge, and the other is using a brick or paver coping. Both, although more expensive, will improve the look of your pool immensely.

3. Metal vs Polymer Walls

The problem with using metal walls is rust. Originally, pool walls were made of wood, but as you can guess, a replacement was needed immediately. Then builders developed galvanized steel for pool walls. This was a very durable alternative to wood. But later on, we realized that no matter how protected the steel was, with time it would get oxidized. And even more so in saltwater pools.

Solution: Polymer pool walls is a very smart way of avoiding these problems. They will not oxidize over time and are impervious to salt.

4. Liner Longevity

The average vinyl liner replacement normally costs $3000 – $6000, so it’s normal to consider the longevity of the liner, and how frequently you would have to spend this amount. There are certain things you can do to ensure your liner lasts longer for you.

Solution:

  • Use the proper water chemistry, in terms of pH, alkalinity/acidity at all times.
  • Make sure your pool liner is installed by a trained professional.
  • The type of water sanitizer you use: Shocking your pool (increased chlorine levels) has adverse effects on liners. Salt systems and non-chlorine systems are better for the pool liner’s lifespan.

5. Floating Liner

In places where the water table is high, the underground water pressure can cause the liner to float. When it recedes, it can cause wrinkles in the liner although it doesn’t damage the liner.

Solution: Install a dewatering system around the pool. This will keep the groundwater to a minimum. To remove the wrinkles in the liner, drain the pool and reset the liner. This could get messy if the groundwater is still there. And also, liners older than 3 years get dry, shrink and become rigid very quickly. This is should be carried out by a professional.

6. Yellowing stairs

Most companies package the vinyl liner pool with a thermoplastic staircase. This helps lower the cost of the pool package but it does not give you the aesthetics that stand the test of time. Over time, because of the metals (iron and copper) in the pool water getting attached to the stairs, the stairs begin to turn yellow. Sometimes they could go as far as turning orange.

Solution: Change the thermoplastic staircase to a vinyl-finished stair. Or you can use a metal sequestering agent or a flocculant to help remove metals from your pool water.

7. Wrinkles in a liner

In the section on floating liner, we explained how groundwater pressure causes wrinkles in the liner. Another thing, however, can cause wrinkles and that is the abuse of chlorine and other chemicals that have a lower pH. These chemicals pull the moisture inhibitors out of the vinyl and cause it to shrivel up.

Solution: Don’t abuse chlorine. Keep your pool water pH level , acidity/alkalinity levels in check.

8. Replacing the liner

This could get expensive, with costs ranging from $3000 to $5000 depending on the size of your pool and how customized you want it to be.

Solution: The solution for this is to contract the best pool company near you. We recommend Pooldaddy.

Pool Liner Problems – Repair or Replace?

Knowing when the repair or replace your pool liner is not a huge problem. You can get expert advice from your pool company or you can decide from the severity of the problem you have with your pool, whether you should repair or replace your pool liner. Pool daddy is available for such appointments if you need one.

Why Need Experts to Solve this problem?

Definitely, there are many inground pool liner problems you won’t be able to solve on your own. And even the ones you can solve may need a professional touch to get the best results. We’ve explained this above. Contact Pooldaddy in Arizona. We also answer questions and inquiries you may have about your pool, for example, you may want to know “how long does a pool liner last?” or “what is the best vinyl pool liner for your backyard?” We are here for you.

Vinyl pool liners are one of the most common among swimming pool owner and knowing how to solve many of the problems that come with owning one with saving you lots of headaches and money. Thankfully you’ve read this article and you can check out others we have on our blog.

By | 2018-06-26T08:03:23+00:00 June 13th, 2018|Complete Pool Services, Pool Repair Services|